6 Aralık 2007 Perşembe

Kitap - Buket Uzuner - Uzun Beyaz...

“Olağan dışı zamanlarda mucizelerin ve işaretlerin önemi normal zamanlardan daha önemlidir.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 25

“Yani tamamen hazırılıksız olarak içine düştüğümüz bu güç şartlar, hepimizde kendimize ait tuhaf keşiflere yol açıyor. İnsan zor ve tehlikeli durumlarda kendisini daha iyi tanıyormuş desem, beğenir misiniz?”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 87

“Bu Türkler, doğunun bütün gizemini kendilerinde mi topladılar? Hayalet mi bunlar yoksa ? Gerçek şu ki, Gelibolu’nun dağları Türk doğuruyor. Ayrıca bu Türk’lerin, işin ucunu bırakmaya hiç niyetli gözükmeyen zorlu savaşçı olduklarını düşünmeye başladık. Onlar şimdi bizde olmayan bir güce sahipler. Çünkü Türkler memleketlerini savunuyorlar.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 96

“Hakikatleri değiştirmek imkansızıdır Viki Hanım. Amma hakikatleri öğrenmek mutlaka şarttır, biliyon mu?”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 103

“Herhalde artık bütün kötü haberleri almış, bizlerin burada ne durumda olduğumuzu öğrenmişsinizdir. Fakat bir haber, olsa olsa içi boşaltılmış bir sonuçtur ve ne yazık ki, sonuca ulaşırken yaşananlar sonucun içine yansıtılmazlar.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 135

“Kızım, adil olmak dünyanın en büyük eziyetidir. Ama bir de muvaffak olursan, gözündeki perde kalkar, vicdanındaki körlük biter, artık hür olursun fakat bundan sonra bütün namussuzlukları çıplak görmek zorunda kalırsın.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 174

“Yaşlıların aniden uykuya dalışları, doğanın küçük bir ölüm provalarıdır. Bu kısa dalışlar, onları asıl uzun uykuya hazırlar.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 187

“İnsanı, başkalarından daha fazla, kendi yüzleşmeleri dehşete düşürür. Bu öyle derin bir dehşettir ki, en büyük düşmanımız bile üzerinizde bu kadar derin dehşet izleri bırakmayı başaramaz. Çünkü ortada ne suçlayacak bir başkası ne de kaçacak bir gölge vardır. Gölgeyi yaratan tek şey, insanın kendi bedeni ve bedenin içinde taşıdıklarıdır.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 211-212

“Büyük, güzel insanları tanımak lazımdır kızım. İnsan ancak büyük, güzel insanları tanırsa dünyanın neden hala tamamen namussuzlara teslim olmadığını anlar. Ama onları bulmak zordur. Büyük ve güzel insanlar öyle ortada gezinmezler. Onlar kıyıda kenarlarda bekler, zamanı gelince işlerini yapar, sonra gen ortadan çekilirler. ”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 229

“Birbirini seven, gözeten, birbirini önemseyen insanların birbirleri üzerinde manevi bir hakkı oluşuyordu ve bu yalnızca ‘sevgi hakkı’ydı. Doğal olarak ve kendiliğinden.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 234

“Düşünceler yoğunlaşıp katı bir cisim gibi ağırlaşınca, düşüncelerin yoğunlaştığı mekanda zaman donar. Zaman donunca zaman kalmaz.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 240

“Biz Doğu-Akdenizliyiz Viki. Aklımızla değil yüreğimizle karar verir, çabuk heyecanlanır, çabuk bağlanır, çabuk soğuruz. Bizbirine hemen inanır, ya da hemen kızarız. Sonra küçük öfkeleri büyük nefretlere, küçük umutları büyük heyecanlara dönüştürmekte üstümüze yoktur.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 250

“Gerçek, kötülerin işine yarayacak ve başkalarını ezmekte kullanılacaksa, gerçek onu hak etmeyenlere teslim edilemeyecek kadar hak edilmiş, acılardan süzülmüş ve kanla sulanmışsa hala açıklanmalı mıdır ?”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 257


“Gerçek hepimize akıl, cesaret ve kapasitemizin alacağı kadar kendini gösterir. Çünkü gerçek hak edilmelidir.”
Buket Uzuner – Uzun Beyaz Bulut Gelibolu Sayfa 267

Hiç yorum yok: