6 Aralık 2007 Perşembe

Kitap - Gorki - Aşk Rüyası

“Ben, vapurun güvertesinde oturmuş, düşünceli ruh hali ile ve kafamda peyda olan çeşitli hayallere dalarak bu ışığa bakıyor, gecenin ılık ve ıslak havasını göğüs dolusu içime çekiyordum. Böyle dakikalarda daima mutluluk aranır. Mutluluk üzerine sessiz bir iç sıkıntısı duyularak, onun hiçbir zaman kendiliğinden insanın karşısına çıkamayacağı, ama ayrıca uzun, hummalı ve çoğu zaman faydasız didinmeler gerekeceği tamamiyle unutularak tuhaf bir ısrarla mutluluk beklenir. Mutluluk kimsenin bilmediği, ama herkesin arzuladığı erişilmesi güç bir hayal gibidir.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 22

“İnsanı suyun dibinden ayıran topu topu bir tahta parçası idi. Bu öyle basit bir gerçekte ki... Bundan şöyle bir sonuç çıkarılabilir: İnsan uzun yaşamağa değil de elinden geldiğince çok yaşamağa bakmalıdır. Beş şişe kırmızı şarap yerine bir şişe şampanya içmek hiç şüphe yok ki, daha iyi idi.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 85
“Bu bir masaldır.
Yeryüzüne, diz kapaklarına kadar uzanan sarı kıvırcık saçlı, tertemiz mavi gözlü, içinde ne yalan, ne gurur, ne de küçük istekler bulunan, ama bir çok temiz, şairce hülyalar olan ince, iyi yürekli çok güzel bir kız varmış. Şimdi sizde görüyorsunuz ki bu, gerçekten bir masaldır.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 193

“Mesela su ki : Akıllı olur olmaz, zamana, onun sırlarına ve gücüne göre kendini beceriksiz ve acınacak bir durumda duymaya başlayacak, düşüncenin sınırsız ve hiç sönmeyen ateşinde küçücük bir kıvılcım olduğunu göreceksin. Gerçi sen, aklın değeri karşılığında, kolayca ün sağlayabilirsin. Ama akıllı bir adamın üne ihtiyacı yoktur. Sonra, insanlara öğretmek ve bütün öğrettiğin şeyler için sorumlu olmak zorunluğu da
omuzlarına yüklenecektir.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 194-195

“Her insan bir evrendir... her mezar taşının altında bütün bir dünya tarihi gömülüdür. Romantik Heine’nin paradoks eserleri... Neden bütün ünlü Yahudiler idealist ve romantik oluyorlar ?.. Evet... Ne oluyor ?
... Mezar ve içinde ben, evrensel bir tarih... Bu gülünç bir şey... Ben bir sarhoşum... Evrene gelince, onun ne olduğunu şeytan bilir.. ama ben onun içinde yalnızım.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 244

“Kadın, karşımda ancak bir saniye için haraketsiz durmuştu. Ama ben bu bir saniye içinde neler neler duymamıştım! Zaten hatamızda, payımıza düşen iyi anlar daima, saniyelerle ölçülecek kadar kısadır.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 254

“Bana bu on kopek’i veren kadın, hayatın ta kendisine benzemiyor mu idi ? Hayatta böyle değilmidir ? Uzaktan bize çok şeyler vaadeder gibi görünür. Ama yanımıza yaklaştığı zaman bizi bir dilenci sayarak önümüze bir laç kırıntı atmakla yatinir.
Bizi, doğduğumuz gün nasıl bir halde isek yine öyle, dilenci ve fakir, bırakarak uzaklaşır, gider.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 256

“Aptalın lafı yolda yük gibidir. Aptalın yüreği ağzında olduğu halde, akıllının ağzı yüreğinde gizlidir.”
Gorki – Aşk Rüyası Sayfa 305

Hiç yorum yok: